Month: November, 2015
Από την “Παλιά Αγορά του Αιγίου” …στα πιάτα σας!
Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, στη 1:30 μ.μ., στο Κτήμα Βασιλείου, στο Κορωπί, η “Παλιά Αγορά του Αιγίου” …έρχεται στα πιάτα σας!
Η γνωστή chef Ελένη Τσαγρή – Κούγια και ο executive chef Μάριος Κούγιας επιμελούνται το γαστρονομικό γεύμα όπως το προσφέρουν στο διάσημο εστιατόριό τους:
ΜΕΝΟΥ
Καναπεδάκια
Astra 2014, Κτήμα Βασιλείου
ροζέ ξηρός, Αγιωργίτικο
Πράσινη σαλάτα με λάχανο, καρότο, ρόκα, σταφίδες Αιγίου, καρύδια και σως vinaigrette
Αμπελώνες Βασιλείου 2014, Κτήμα Βασιλείου
λευκός ξηρός, Σαββατιανό & Ροδίτης
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο
Fume Αμπελώνες Βασιλείου 2011, Κτήμα Βασιλείου
λευκός ξηρός, Σαββατιανό
Χοιρνό ψαρονέφρι με σταφίδες και κεφαλογραβιέρα
Νεμέα Βασιλείου 2010, Κτήμα Νέμειον
ερυθρός ξηρός, Αγιωργίτικο
Μοσχαράκι κοκκινιστό με βουτυρωμένα λαζάνια
Κτήμα Νέμειον Reserve 2008, Κτήμα Νέμειον
ερυθρός ξηρός, Αγιωργίτικο
Πλατό ελληνικών τυριών ΠΟΠ
Ηγεμών Grande Reserve 2007, Κτήμα Νέμειον
ερυθρός ξηρός, Αγιωργίτικο
Εκμέκ Καταΐφι
Μελιτώδης 2009
οίνος γλυκύς, Σαββατιανό
Κόστος €30/άτομο
Κρατήσεις απαραίτητες στο 210.66.27.686 έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015.
Εσπερίδα: Το Μέλι, η Κοινωνία της Μέλισσας και ο Μελισσοκόμος
Στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνουμε για τα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα της περιοχής μας, σας περιμένουμε, στην εσπερίδα μας, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 6:00 μ.μ., στο Κτήμα Βασιλείου, στο Κορωπί.
Οι διακεκριμένοι επιστήμονες – ομιλητές θα αναπτύξουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, τη λειτουργία της κοινωνίας της μέλισσας και την προοπτική της μελισσοκομίας ως επαγγελματική διέξοδο.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Μέλι και Προϊόντα της Μέλισσας στη Μεσογειακή Διατροφή
Δρ. Νίκος Κατσαρός,
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία για το Μέλι
Δρ. Ελένη Κολοκοτρώνη,
Διεύθυνση Μελιού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Μελισσοκομία: μία επαγγελματική διέξοδος στην κρίση
Νίκος Εμμανουήλ,
Καθηγητής Εντομολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η Κοινωνία της Μέλισσας
Βασίλης Γκρίτσαλης, Αρκαδική Μελισσοκομία
Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει κοκτέιλ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Πολωνοί Καλλιτέχνες στην Ελλάδα
Η Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και η Πολιτιστική Εταιρία Σαρωνικού ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ οργάνωσαν και παρουσιάζουν την έκθεση
Πολωνοί Καλλιτέχνες στην Ελλάδα
Katarzyna Chierowska, Małgorzata Kowalska-Petalidou, Iwona Lisocka-Fromm, Magdalena Matelska-Toka, Paulina Zawodny
Επιμέλεια: Iwona Lisocka-Fromm
Εγκαίνια: Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, 19.00
Διάρκεια: 14 – 29 Νοεμβρίου 2015
Η έκθεση αναδεικνύει τον πλούτο της έρευνας και το υψηλό επίπεδο των Πολωνών καλλιτεχνών στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό.
Σας καλούμε να απολαύσουμε μαζί τη μοναδική αισθητική και το σύγχρονο πνεύμα πέντε γυναικών εικαστικών από την Πολωνία που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Katarzyna Chierowska
Γεννήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας το 1953 σε οικογένεια καλλιτεχνών. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βρότσλαβ (Akademia Sztuk Pięknych Wrocław). Αποφοίτησε το 1977 με Μάστερ Καλών Τεχνών. Η δημιουργικότητά της έχει πολλαπλό χαρακτήρα. Ασχολείται με τη δημιουργία του καλλιτεχνικού γυαλιού, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και από το 1974 συμμετέχει σε εκθέσεις γυαλιού, φωτογραφίας και ζωγραφικής. Το 1979 έλαβε βραβείο του Δήμου του Βρότσλαβ. Το 1980 πήρε υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού και Καλών Τεχνών της Πολωνίας και το 1985 του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία της Πολωνίας, σε κρατικές και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Από το 1985 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Małgorzata Kowalska-Petalidou
Γεννήθηκε στην Πολωνία το 1969 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης Λοτζ. Στην Ελλάδα ήρθε το 1989. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο καλλιτεχνικό εργαστήριο του Αντώνη Ανδρεάδη για τέσσερα χρόνια. Ασχολείται επίσης με τη δημιουργία προσωπικών ρούχων, ενώ επαγγελματικά κατέχει και δίπλωμα στη σύγχρονη καλλιτεχνική ταπισερί. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Iwona Lisocka-Fromm
Γεννήθηκε στην Βαρσοβία. Σπούδασε Αραβική Φιλολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Το 1986 ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι και αποφοίτησε το 1991 από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας με δίπλωμα στη ζωγραφική και στη γλυπτική. Έργα της παρουσιάστηκαν σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία και βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Magdalena Matelska-Toka
Γεννήθηκε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας το 1963. Το 1987 απέκτησε τον τίτλο Αρχιτέκτων Μηχανικός – Μάστερ Αρχιτεκτονικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Βρότσλαβ. Από το 1993 είναι μέλος του ΤΕΕ και κατέχει Μελετητικό Πτυχίο Δημοσίων Έργων. Ασχολείται κυρίως με μελέτες δημοσίων έργων και χώρων εκπαίδευσης, αθλητισμού, αναψυχής και πρασίνου, συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών και μαρίνες. Διατηρεί στη Γλυφάδα το ΜΜ-Architecture & Design όπου τα τελευταία χρόνια ασχολείται με ιδιωτικά έργα και εσωτερική διακόσμηση. Από το 2004 συνεργάζεται σε πολλά επίπεδα με την εικαστικό Μαργαρίτα Ράντεβα, διευθύνουσα του Κέντρου Τέχνης Michelangelo στη Γλυφάδα. Είναι παντρεμένη με τρία παιδιά. Ζει και εργάζεται στη Γλυφάδα Αττικής.
Paulina Zawodny
Γεννήθηκε στο Μπέτζιν της Πολωνίας το 1979. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Uniwersytet Slaski στο τμήμα Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μπήκε το 2005 όπου σπούδασε στο εργαστήριο του Ζ. Αρβανίτη με καθηγητές τους Α. Αντωνόπουλο, Δ. Κούκο, Μ. Σιάμκουρη. Αποφοίτησε το 2010. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Βραβεύτηκε από το Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Το 2011 άνοιξε το Ατελιέ Ζωγραφικής στο Λαγονήσι το οποίο λειτουργεί κυρίως ως κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Συνεργάστηκε με τον Δήμο Σαρωνικού, με συλλόγους και σχολεία της περιοχής, στην οργάνωση (υποστήριξη) καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για παιδιά. Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ – Γαβρίλος Μιχάλης
Οδός Προκοπίου Γκίνη 5, 19010 Καλύβια Αττικής
ΤΗΛ. & Fax: 2299301466
Email: pespolytropon@gmail.com, Fb: ΠΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ
Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη – Σάββατο 17.00 – 21.00, Κυριακή 12.00 – 17.00, Δευτέρα – Τετάρτη κλειστά
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, οι Οίνοι Πελοποννήσου στην Αθήνα
Θα είμαστε εκεί και θα σας περιμένουμε για μία ακόμα χρονιά, την 9η, όπου οι οινοπαραγωγοί της Πελοποννήσου «ανηφορίζουν» προς την Αθήνα, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015, για να παρουσιάσουν τα κρασιά τους σε όλους τους φίλους του καλού κρασιού.
Η γνωστή και καθιερωμένη εκδήλωση γευσιγνωσίας θα γίνει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, 13:00-20:00. Κατά τη διάρκειά της, οι επισκέπτες της θα μπορούν να δοκιμάσουν τα περισσότερα κρασιά της Πελοποννήσου από τους αμπελώνες και τα οινοποιεία 32 οινοπαραγωγών.
Κρασιά κάθε τύπου, με προεξάρχοντα εκείνα των κορυφαίων ονομασιών προέλευσης: Μαντινεία, Νεμέα, Μαυροδάφνη Πατρών, Πάτρα, Μοσχάτος Ρίου Πατρών, αλλά και δεκάδες άλλα, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (πρώην Τοπικοί Οίνοι), καθώς και κρασιά από εξαιρετικές ελληνικές και ξένες ποικιλίες αμπέλου, θα βρίσκονται εκεί για να ικανοποιήσουν τη γευστική περιέργεια κάθε οινολάτρη. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή σε κλήρωση για φιάλες πελοποννησιακών οίνων από τα συμμετέχοντα οινοποιεία, καθώς και για διανυκτερεύσεις σε ορεινούς ξενώνες του δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου. Οι κληρώσεις γίνονται κάθε μία ώρα κρατώντας το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο!
Οι οινοπαραγωγοί του Μωριά ανεβαίνουν στην Αθήνα για να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως στο οινόφιλο κοινό τις ιδιαιτερότητες του πελοποννησιακού αμπελώνα, του πιο πλούσιου σε διαφορετικά αμπελοτόπια της Ελλάδας. Ο αμπελοοινικός πλούτος της Πελοποννήσου καταδεικνύεται και από την αρχαία ονομασία της ως «αμπελόεσσα Πελοπόννησος».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει, επίσης, μεταξύ 12:00 και 13:00, η παρουσίαση ενός σημαντικού ερευνητικού προγράμματος του Δημόκριτου που έγινε σε συνεργασία με τέσσερα οινοποιεία της Πελοποννήσου και αφορά τον επιστημονικό προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης ενός κρασιού, αλλά και της ποικιλιακής του σύνθεσης με στόχο την εξάλειψη φαινομένων νοθείας.
Eπίσης, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται της εκδήλωσης (9-14/11), το wine bar της Αθήνας «Wine Point» θα κληρώνει καθημερινά 4 προσκλήσεις για την εκδήλωση και δύο φιάλες κρασί Πελοποννήσου.
Η είσοδος στην έκθεση κοστίζει 3€. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα Facebook των Οίνων Πελοποννήσου (Wines of Peloponnese).
Κυριακή 8 Νοεμβρίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
Στο Κτήμα Βασιλείου γιορτάζουμε την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015 και σας περιμένουμε από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα!!!
Σύμφωνα με τη Wikipedia “Enotourism, Oenotourism, Wine tourism, or #Vinitourism refers to tourism whose purpose is or includes the tasting, consumption or purchase of wine, often at or near the source.”
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.